Regulile scorului

Regulile scorului

7gyProbabil ca scorul este unul din subiectele cele mai discutate legate de darts. Mai jos speram sa acoperim o arie cat mai larga de posibilitati. A se nota ca aceste reguli se aplica doar dartsului de tip steel. Dartsul electronic intampina alte probleme, de vreme ce masina determina daca o lovitura este punctata sau nu.

In primul rand, cea mai simpla regula: ca o sageata sa fie punctata, ea trebuie sa atinga suprafata boardului intr-o zona ce apartine unui numar. Notati ca nu am zis ca sageata trebuia sa fie infipta in board. Daca de exemplu aruncati doua sageti in zona numarului 20 si acestea sunt apropiate si a treia sageata aterizeaza pe acestea doua, doar atingand suprafata boardului, atunci aceasta a treia sageata puncteaza.

Alte scenarii:

Robin Hood

Arunci o sageata ce se infinge intr-o alta sageata aruncata anterior (in coada acesteia sau in aripioara). Aceasta sageata nu puncteaza dar este numarata ca o aruncare.

Sub sarma:

Sageata aterizeaza in zona numarului 19 simplu, dar din cauza modului in care a intrat in board, varful acesteia a ajuns in zona dublei 19. Aceasta sageata puncteaza 19 simplu, luandu-se in considerare locul in care sageata a intrat in board.

Sageata inteapa boardul cu coada:

Desi pare un caz imposibil se mai intampla….Aceasta se poate intampla atunci cand aripioara cade in timpul  zborului sau atunci cand jucatorul nu observa inainte de a arunca faptul ca i-a cazut aripioara. Aceasta sageata nu puncteaza. Regula cere ca varful sagetii sa fie in contact cu boardul, nu alta parte a sagetii.

Sageata cade:

Daca sageata cade imediat dupa ce a lovit boardul, atunci aceasta nu puncteaza. Daca sageata cade in timp ce jucatorul arunca celelalte sageti, atunci aceasta nu puncteaza. Singura exceptie este atunci cand sageata este ultima, iar jucatorul este pe drum spre board.. Pe de alta parte, daca ambii jucatori sunt de acord ca sageata sa fie punctata, atunci aceasta va puncta.

Scoaterea unei sageti la ’01:

Nu exista asa ceva! Daca, de exemplu, ati mai ramas cu 8 puncte si trebuie sa loviti in dubla de 4 pentru a castiga meciul si prima sageata se duce in dubla de 18, aruncarea voastra a luat sfarsit. Nu puteti arunca celelalte doua sageti spre prima sageata, in speranta ca o veti scoate din board. Lovitura voastra a luat oficial sfarsit atunci cand ati lovit dubla de 18 si ar trebui sa mergeti la board si sa va recuperati sageata, nu sa aruncati “de proba” celelalte doua sageti spre dubla de 4.

Sageata se infinge in doua zone:

Ca aceasta sa se intample ar trebui ca sageata sa despice o sarma in doua sau o sarma sa taie un varf in doua. Daca acest lucru se intampla atunci jucatorul este punctat cu punctajul maxim dintre cele doua variante.

 

 

Atata vreme cat tineti minte ca varful sagetii trebuie sa fie in contact cu boardul, nu prea aveti cum sa gresiti legat de ce se puncteaza si ce nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *