Sagetile

Sagetile

3016 Brass darts inc. Stems & Flights PK3Urmatoarele intrebari dupa “Cat de sus sa agat board-ul?”, sunt intrebarile de genul “Ce sageti sa imi cumpar?” si “Care este diferenta dintre sageata de tipul A si cea de B?”

Din ce material sunt construite sagetile?

Cu exceptia sagetilor din lemn, majoritatea sagetilor (atat cele pentru steel darts, cat si cele pentru soft darts) sunt construite din acelasi material. Diferentele majore dintre ele, ce vor fi discutate mai jos, consta in greutatea si costul lor.

Sagetile de lemn

In ziua de azi nu prea vezi astfel de sageti, dar aruncatul lor genereaza mult amuzament. Sunt construite din lemn usor cu aripioare din pene de curcan (nu exista parti ce pot fi inlocuite). Ele cantaresc in jur de 12 grame, deci nu sunt cu mult mai usoare decat sagetile pentru darts electronic.

Sagetile de alama

Alama este cel mai usor metal din cele enumerate in acest articol. Acesta este un aliaj moale (cupru si zinc), ceea ce il face usor de modelat si prelucrat de catre fabricanti.

Sagetile de nichel-argint

Nichel-argint este un alt tip de sageata usoara construita dintr-un aliaj de nichel, cupru si zinc. Ca si alama, acest aliaj esor de modelat si prelucrat.

Sagetile de tungsten

Tungstenul, spre deosebire de alama si nichel-argint, este un metal foarte dens si greu. Este de obicei amestecat cu nichel, deci e posibil sa vedeti pe pachet procentaje de genul 80-20 (80% tungsten – 20% nichel). Este mai greu de prelucrat, dar sunt mai rezistente decat aliajele precedente. In medie, o sageata din tungsten va avea jumatate din marimea uneia din alama, ceea ce va permite o grupare mai restransa pe board. Acesta este si motivul pentru care majoritatea jucatorilor buni de darts prefera sagetile din tungsten.

Greutati

Prima oara vom arunca o privire asupra greutatilor regulamentare.

Sagetile steel pot cantari pana la 50 grame, totusi sagetile cu greutati de peste 30 grame sunt greu de gasit. Majoritatea jucatorilor arunca cu sageti ce au greutati cuprinse intre 20 si 25 grame.

Sagetile soft sunt o alta poveste, greutatile fiind diferite de la un campionat la altul. La momentul actual se pare ca o greutate de 16 grame este acceptata mai peste tot. Puteti folosi niste sageti mai grele dar este posibil ca unele turnee sau ligi sa aiba restrictii din cauza masinilor electronice folosite.

Recomandare: Daca joci soft darts foloseste sageti cu greutati cuprinse intre 14 si 16 grame pentru a fi sigur ca nu ai probleme. Daca esti incepator in steel darts si nu ai posibilitatea de a arunca cu greutati diferite pentru a vedea care este cea potrivita pentru tine, atunci mergi pe o greutate de 21-22 grame.

Varfuri

Pentru dartsul de tip steel exista doua variante de varfuri: cele fixe si cele cu cap mobil.

  • Varfuri fixe: Sagetile cu varfurile fixe au varfurile fixate solid in sageata. Acest tip de sageata este cel mai intalnit
  • Varfuri mobile: Aceste sageti……au varful mobil. Exista o varietate de astfel de sageti pe piata, dar scopul lor principal este acelasi: acela de a reduce riscul ca sagetile sa sara din board.

La dartsul de tip soft, diferenta consta in grosimea varfului. Exista doua tipuri de varfuri: ¼” si 2ba.

Preturi

Una dintre prejudecatile incepatorilor este aceea ca daca sagetile sunt mai scumpe atunci ele sunt mai bune. Total gresit! Nu e vorba de o masina aici. Poti nimeri un set de sageti de alama de 18g ce costa 40 lei si sa arunci cu el mai bine decat arunci cu un set de sageti de tungsten ce costa cateva milioane. Pretul se bazeaza pe mai multi factori precum: materialul din care sunt construite sagetile, anumite culori sau desene speciale, tipul varfurilor etc.

Recomandari

Daca ai inceput sa arunci de cateva luni, deja stii ce sageti ti se potrivesc. Daca esti nou, iti recomandam urmatoarele:

  1. Daca ai prieteni care arunca, roaga-i sa te lase sa le incerci sagetile ca sa poti sa iti dai seama ce iti palce si ce nou (privind greutatea si materialul)
  2. Daca locuiesti intr-un oras mai mare, verifica daca exista in oras un magazin ce comercializeaza produse pentru darts. Daca da, majoritatea au un board instalat si te lasa sa testezi cateva sageti inainte de a te hotari ce sa cumperi.
  3. Daca 1 si 2 nu sunt variante bune, atunci va trebui sa mergi pe incercate si sa comanzi un set de pe Internet. Sugeram folosirea unor greutati cuprinse intre 21 si 23 grame (steel) sau 16 grame (soft).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *