Regulament general – Seara de Darts

Regulament general – Seara de Darts

1. Sistemul competitional

Concursul “Seara de Darts” este competitia de casa dedicata jucatorilor de darts din Iasi si nu numai. Calitatea de organizator si coordonator al acesteia ii revine As. Club Sportiv Iasi Darts Club. Concursul se va desfasura pe durata a 12 etape plus finala (Iasi Darts Masters).

1.1 Jucatorii

Calitatea de jucator in “Seara de Darts” apartine tuturor celor care au participat la cel putin o etapa a concursului.

Concursul este de tip “OPEN” – oricine poate participa, indiferent daca este sau nu membru al As. C.S. Iasi Darts Club. La concursul “Seara de Darts” pot participa si jucatori din afara judetului Iasi.

2. Concursul

2.1 Formatul concursului

O editie “Seara de Darts” va avea 12 etape si va fi urmata de finala la care vor participa cei mai buni 12 jucatori din clasamentul general, iar in cazul unei prezente medii de cel putin 24 jucatori/etapa la finala vor participa cei mai buni 16 jucatori din clasamentul general.

Inscrierea jucatorilor in competitie  se poate face oricand pe parcursul desfasurarii unei editii iar inscrierea jucatorilor intr-o etapa se face in fiecare zi de Marti, pana la ora 18:50.

Intarzaierile sunt acceptate doar daca s-au anuntat pana la ora incheierii inscrierilor si nu depasesc ora la care s-au incheiat meciurile din prima runda. Toti jucatorii care vin dupa ora la care meciurile din prima runda s-au finalizat nu vor mai intra in concurs, chiar daca au anuntat intarzierea.

Tabloul concursului se va realiza prin tragere la sorti, fara a se nominaliza jucatori “Cap de serie”.

2.2 Locul de desfasurare

Etapele saptamanale “Seara de Darts” se vor desfasura in locatiile partenere As. C.S. Iasi Darts Club si vor fi anuntate saptamanal de catre organizator.

2.3 Desfasurarea meciurilor

2.3.1 Sistemul de joc

O etapa saptamanala va fi organizata sub forma unei piramide simple. Se va juca 501, iesire cu o dubla, cel mai bun din 5 leg-uri (primul la 3 leg-uri). Jucatorul care va avea prima aruncare a meciului se va decide prin metoda aruncarii la “Bull”. In caz de egalitate 2-2, leg-ul decisiv va fi deschis de catre jucatorul care a deschis si primul leg.

Incepand cu sferturile de finala se va juca cel mai bun din 7 leg-uri (primul la 4 leg-uri). In caz de egalitate 3-3, leg-ul decisiv va fi deschis de catre jucatorul care a deschis si primul leg.

Finala etapei se va juca dupa sistemul cel mai bun din 9 leg-uri (primul la 5 leg-uri) si in caz de egalitate 4-4, leg-ul decisiv va fi deschis de catre jucatorul care a deschis si primul leg.

2.3.2 Ordinea meciurilor

Meciurile se vor desfasura in ordinea tragerii la sorti. Nu sunt acceptate reprogramari decat in cazul intarzierilor anuntate si acceptate de catre organizator, cu conditia ca acestea sa se desfasoare cel mai tarziu pana la ora la care sunt finalizate celelalte meciuri din primul tur!

2.3.3 Inceputul jocului

Jucatorul care va avea prima aruncare a meciului se va decide prin metoda aruncarii la “Bull” – fiecare jucator va arunca o sageata la Bull. Cel care tinteste mai aproape de Bull va incepe meciul; in cazul in care ambii jucatori tintesc cu o sageata acelasi Bull (simplu sau dublu), se considera egalitate si aruncarile se vor repeta, in ordine inversa, pana cand se decide care jucator va incepe meciul. In cazul in care un jucator tinteste in Bull, simplu sau dublu, celalalt jucator poate solicita indepartarea sagetii din bord.

Arbitrul meciului va stabili care dintre jucatori a aruncat mai aproape de Bull sau va decide ca jucatorii trebuie sa repete aruncarile. Pe parcursul meciului, dupa fiecare leg se va schimba jucatorul care arunca primul.

2.4 Echipamentele

Se va juca pe echipamentele puse la dispozitie de catre localurile partenere si de catre As. C.S. Iasi Darts Club (Borduri si Suporturi), jucatorii avand obligatia de a veni cu propriul set de sageti.

2.5 Arbitrajul

Meciurile din primul tur vor fi arbitrate de catre jucatorii care au acces direct in turul doi (jucatori care in primul tur sunt “bye” la tragerea la sorti); in cazul in care nu sunt jucatori calificati direct in turul doi, arbitrii vor fi voluntari sau numiti de catre organizator; Ulterior turului intai, meciurile vor fi arbitrate de catre jucatorii care au pierdut meciul din turul anterior. Incepand cu semifinalele meciurile vor fi arbitrate de ultimii jucatori eliminati in turul anterior, respectiv ultimii 2 jucatori eliminati in sferturi vor arbitra semifinalele si ultimul jucator eliminat in semifinale va arbitra finala.

Refuzul, sau negasirea unui inlocuitor pentru a arbitra meciul urmator, va atrage jucatorului in cauza pierderea punctelor acumulate in acea etapa.

Arbitrii voluntari, sau cei numiti de catre organizator, nu sunt scutiti de arbitrarea meciului pentru care sunt responsabili (meciul urmator celui pe care l-au pierdut), neindeplinirea acestei responsabilitati atragand dupa sine penalizarea, conform prezentului regulament!

2.6 Punctajul

Punctajul acordat la fiecare etapa saptamanala este:

loc punctaj
1 11
2 9
3 7
5-8 5
9-16 3
17-32 2
33-64 1

Fiecare jucator va primi la participarea intr-o etapa un numar de puncte, in functie de locul ocupat la finalul etapei si, pe baza acestor puncte obtinute in etapele saptamanale,  se va alcatui un Clasament general al concursului (al editiei de Seara de Darts). In cazul in care un jucator nu castiga niciun meci la o etapa, va primi 1 punct pentru participare.

2.7 Abandonul si neprezentarea

In situatia in care in timpul unui meci unul dintre jucatori se afla in imposibilitatea de a continua, sau decide singur sa se retraga din concurs, meciul va fi considerat pierdut urmand sa primeasca punctele aferente pozitiei din piramida. Daca un jucator nu se prezinta la debutul etapei, sau pana la momentul pana la care avea acceptul organizatorului sa intarzie acesta nu va fi punctat pentru etapa respectiva.

 2.8 Meciurile aranjate

In cazul in care un jucator pierde un leg, sau partida deliberat (si acest lucru este dovedit), acel jucator pierde dreptul de a evolua mai departe in editia respectiva a concursului si este intocmit un raport disciplinar catre Comisia de Disciplina. La terminarea concursului, in urma analizei Comisiei de Disciplina si/sau a Adunarii Generale, se pot lua masuri disciplinare suplimentare.

3. Concursul Final “Iasi Darts Masters”

3.1 Participantii

Jucatorii care vor ocupa primele 12 pozitii in clasamentul general la sfarsitul etapelor saptamanale si care au prezenta cel putin 50% (participare la minim 6 etape saptamanale), se vor califica la finala Iasi Darts Masters. Primii 4 se vor califica direct in “Grupele finale” iar urmatorii 8 vor juca in 2 “Grupe de calificare”. In cazul in care unul din cei 12 jucatori calificati nu se poate prezenta la “Iasi Darts Masters”, locul sau va fi luat de urmatorul clasat in clasamentul general.

In cazul unei finale Iasi Darts Masters cu 16 jucatori calificati, acestia vor fi impartiti in 4 “Grupe de calificare”. In cazul in care unul din cei 16 jucatori calificati nu se poate prezenta la “Iasi Darts Masters”, locul sau va fi luat de urmatorul clasat in clasamentul general.

In caz de egalitate la puncte in clasamentul general, departajarea se face dupa urmatoarele criterii si in ordinea:

 • legaverajul
 • de leguri castigate
 • numarul de prezente
 • meci de departajare.

3.2 Sistemul de joc

Atat in grupele de calificare cat si in grupele finale se va juca fiecare cu fiecare, 501 iesire cu o dubla, cel mai bun din 6 leg-uri. In caz de egalitate 3-3 se considera meci egal. Castigatorul meciului va acumula 2 puncte in clasamentul grupei, pierzatorul 0 puncte, iar in caz de egalitate fiecare jucator va primi cate un punct. Jucatorul care va avea prima aruncare a meciului se va decide prin metoda aruncarii la “Bull”.

3.2.1 Grupe de calificare

3.2.1.1 Finala Iasi Darts Masters cu 12 jucatori

In cazul unei finale Iasi Darts Masters cu 12 jucatori, vor fi alcatuite 2 Grupe de calificare A si B, din jucatorii clasati pe locurile 5-12. Jucatorii vor fi impartiti valoric, in cele 2 grupe, prin tragere la sorti. Urnele valorice sunt stabilite in functie de locurile jucatorilor in clasamentul general. Astfel, jucatorii de pe locurile 5-8 in clasamentul general formeaza prima urna valorica, iar jucatorii de pe locurile 9-12 in clasamentul general formeaza a doua urna valorica. Cele 2 grupe de calificare A si B vor fi alcatuite, fiecare, din 2 jucatori din prima urna valorica si 2 jucatori din a doua urna valorica. Primii doi clasati in fiecare grupa de calificare vor merge mai departe in Grupele finale.

3.2.1.2 Finala Iasi Darts Masters cu 16 jucatori

In cazul unei finale Iasi Darts Masters cu 16 jucatori, acestia vor fi impartiti in 4 urne valorice functie de pozitia acestora in clasamentul general: locurile 1-4 prima urna valorica, locurile 5-8 a doua urna valorica, locurile 9-12 a treia urna valorica si locurile 13-16 a patra urna valorica. Grupele de calificare A, B, C si D se vor stabili prin tragere la sorti (in fiecare grupa se trage la sorti cate un jucator din fiecare urna valorica). Primii doi clasati in fiecare grupa de calificare vor merge mai departe in Grupele finale.

3.2.2 Grupele Finale

3.2.2.1 Finala Iasi Darts Masters cu 12 jucatori

Sunt calificati in grupele finale: ocupantii primelor 4 locuri in Clasamentul general Seara de Darts si ocupantii primelor doua pozitii in Grupele de calificare A si B. Grupele vor fi alcatuite astfel:

Grupa finala A

 • locul 1 SdD (locul 1 in clasamentul general Seara de Darts)
 • locul 4 SdD (locul 4 in clasamentul general Seara de Darts)
 • locul 1A (locul 1 in grupa de calificare A)
 • locul 2B (locul 2 in grupa de calificare B)

Grupa finala B

 • locul 2 SdD (locul 2 in clasamentul general Seara de Darts)
 • locul 3 SdD (locul 3 in clasamentul general Seara de Darts)
 • locul 1B (locul 1 in grupa de calificare B)
 • locul 2A (locul 2 in grupa de calificare A)

Primii doi jucatori clasati din fiecare Grupa finala se vor califica in Semifinale, iar ultimii doi jucatori clasati din fiecare Grupa finala vor fi desemnati ca fiind ocupantii locului 5 in Finala Iasi Darts Masters.

3.2.2.2 Finala Iasi Darts Masters cu 16 jucatori

Sunt calificati in grupele finale: ocupantii primelor doua pozitii in Grupele de calificare A, B, C si D. Grupele vor fi alcatuite astfel:

Grupa finala A

 • locul 1A (locul 1 in grupa de calificare A)
 • locul 2B (locul 2 in grupa de calificare B)
 • locul 1C (locul 1 in grupa de calificare C)
 • locul 2D (locul 2 in grupa de calificare D)

Grupa finala B

 • locul 2A (locul 2 in grupa de calificare A)
 • locul 1B (locul 1 in grupa de calificare B)
 • locul 2C (locul 2 in grupa de calificare C)
 • locul 1D (locul 1 in grupa de calificare D)

Primii doi jucatori clasati din fiecare Grupa finala se vor califica in Semifinale, iar ultimii doi jucatori clasati din fiecare Grupa finala vor fi desemnati ca fiind ocupantii locului 5 in Finala Iasi Darts Masters.

3.2.3 Departajarea in clasamentul grupelor de calificare si in clasamentul grupelor finale

In caz de egalitate la puncte intre 2 jucatori, pentru ambele faze ale grupelor, departajarea se face dupa urmatoarele criterii si in ordinea:

 • meciul direct
 • legaverajul in grupa
 • de leg-uri castigate
 • pozitia in clasamentul general SdD

In cazul unei egalitati intre mai mult de 2 jucatori departajarea nu mai va avea in vedere meciul direct si se va face dupa celelalte criterii, in aceeasi ordine, respectiv:

 • legaverajul in grupa
 • leg-uri castigate
 • pozitia in clasamentul general SdD

3.2.4 Semifinalele

Se va juca in sistemul “cel mai bun din 9 leg-uri” (primul la 5 leg-uri), in caz de egalitate 4-4 se va joaca leg decisiv, prima aruncare o va avea jucatorul care a castigat aruncarea initiala la “Bull”. Cele doua semifinale vor fi jucate de primii 2 jucatori clasati in Grupele finale A si B, astfel: A1 vs B2 si A2 vs B1. Jucatorii care au pierdut in semifinale vor fi desemnati ca fiind ocupantii locului 3 in Finala Iasi Darts Masters.

3.2.5 Finala

Se va juca in sistemul “cel mai bun din 11 leg-uri” (primul la 6 leg-uri). In caz de egalitate 5-5 se va juca leg decisiv, prima aruncare o va avea jucatorul care a castigat aruncarea initiala la “Bull”.

4. Cazuri de indisciplina

Orice actiune sau inactiune, savarsita cu vinovatie de catre un jucator, prin care meciurile aflate in desfasurate sunt intrerupte/deranjate sau daca au fost incalcate normele de conduita morala si civica prevazute de Regulamentul de Ordine Interioara al As. C.S. Iasi Darts Club, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform prevederilor prezentului regulament.

In raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sanctiunile disciplinare ce se pot aplica membrilor As. C.S. Iasi Darts Club sunt:

 1. a) avertismentul verbal din partea Comisiei de Disciplina a As. C.S. Iasi Darts Club.
 2. b) suspendarea dreptului de a participa la urmatoarele “n” etape ale concursului de casa.
 3. c) dublarea/triplarea taxei de participare pentru urmatoarele etape.
 4. d) excluderea din concurs.

Nu este acceptata programarea meciurilor din alte competitii (de ex. Iasi Darts League) in timpul si pe boardurile rezervate concursului Seara de Darts. Acestea se pot desfasura in aceeasi seara cu piramida, dar inainte sau dupa incheierea piramidei, sau in cazul in care exista boarduri disponibile si cei doi jucatori care vor sa joace un meci din liga au iesit din piramida si au acordul organizatorului pentru acest meci in afara Serii de Darts.

5. Pariul serii

In cadrul acestei sectiuni spectatorii vor fi invitati sa joace un meci – intre prieteni – (301 iesire simpla/cel mai bun din 3 leg-uri/la 1-1 se arunca la bull si se joaca decisiv). Cei doi participanti vor trebui sa stabileasca un pariu la inceputul meciului. Meciul va fi supervizat de organizator care va avea si datoria de a tine scorul.

6. Dispozitii finale

6.1 Acest Regulament General a fost intocmit de catre reprezentantul As. C.S. Iasi Darts Club – Iulian Petac – si intra in vigoare odata cu inceperea concursurilor.

6.2 Prezentul regulament poate suferi modificari in functie de recomandarile care vor veni din partea participantilor, organizatorilui, sponsorilor sau a tertilor.

6.3 Clasamentele vor fi calculate si publicate de catre organizator.

6.4 Premiile vor fi acordate de catre organizator, pe baza clasamentelor intocmite sau a punctajelor obtinute, urmatorilor jucatori: locul 1 in clasamentul general Seara de Darts si primele 3 locuri din Finala Iasi Darts Masters. De asemenea, vor fi premiati jucatorii cu cele mai multe “180” si cel mai mare “HF”.

6.5 In cazul in care exista propuneri de modificare a prezentului Regulament General, acestea vor fi luate in considerare, dar se vor aplica incepand cu etapa urmatoare (in cazul in care sunt aprobate). NU SE FAC MODIFICARI ALE REGULAMENTULUI IN SEARA CONCURSULUI!

6.6 Tragerea la sorti va incepe la ora 18:50; jucatorii care vor veni dupa ora la care s-a facut tragerea la sorti, vor fi inclusi in piramida de joc doar daca au anuntat intarzierea. Jucatorii care vor veni dupa ora 18:50 fara sa anunte, NU VOR FI INCLUSI IN PIRAMIDA DE JOC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *